Italský soud třetí instance vydal konečný verdikt v případu brutálního útoku ze strany policie proti demonstrantům ve škole Diaz, kde se ubytovali během protestů při zasedání G8 v italském Janově. Násilná zvěrstva, kterých se italská policie dopustila, se odehrála 21. července 2001, den poté, co byl za dosud neobjasněných okolností Italským carabinierem zastřelen mladík Carlo Giuliani.

Nesmyslný a ve vyspělých demokraciích zcela nevídaný útok proti bezmocným a nevinným mladíkům byl oficiálně odůvodněn nálezem zbraně ve škole. Později bylo dokázáno, že tyto zbraně byly schválně přinesené zvenku, aby policie měla záminku pro útok. Též tolik mediálně propagovaní "black blok" - mladí anarchisté, kteří se údajně měli chystat udělat z Janova nový Beirut - byli naopak vícekrát foceni ve společnosti policie, v pár záběrech dokonce jak přijímají od "veřejných" činitelů obušky. Po 11 letech soudních tahanic, italští soudcové potvrdili vinu policistů, kteří tuto ostudu spáchali a jejich vedení, které jim to posvětilo.

Janov: ideální středověká městská past

Těch demonstrací jsem se osobně nezúčastnil, ale mám několik přátel v Itálii, kteří do Janova jeli a zcela jednoznačně mi potvrdili, že se policie pouštěla do protestujícího davu bezdůvodně a s obzvláštní krutostí. Stejně velmi dobře viděli, jak policie nechávala v klidu procházet skupinu nebezpečných zahalených mladíků, kdežto mírumilovné protestující se snažila obklíčit, aby je pak mohli snadněji zbít.

Janov je přístavní město, sevřené mezi horami a mořem, protkané hustou sítí úzkých středověkých uliček, prostě ideální místo, kde někoho chytnout v pasti. Tehdy kromě italské veřejnosti protestoval dokonce i Evropský parlament, který vydal stížnost na to, že během G8 v Itálii bylo dočasně pozastaveno respektování lidských práv.

Ovšem toto závažné stanovisko jste jen stěží mohli hledat v italských masových médiích. Právě média, ovládaná Silviem Berlusconim, který se v tom období zrovna čerstvě vrátil k moci, šířila mezi veřejnost paniku o riziku, které demonstranti měli představovat pro město Janov. Soud a historická fakta prokázaly, že riziko naopak pocházelo z vnitřních řad policie. Pár carabinierů dokonce podalo demisi na protest proti chování jejich kolegů.

Stále zdravá justice

Z této události si odnáším dobrý pocit. Ačkoliv státem nedostatečně podporována, podfinancovaná a věčně pomalá, přesto všechno Italská justice je ještě schopna kvalitně fungovat a nebojí se posvítit si i na nejtemnější chvíle tamní demokracie, jako v případě janovského útoku. V Evropě je zcela ojedinělé, aby tak vysocí policejní funkcionáři byli odsouzeni a vyloučení z veřejných funkcí.

Jediný způsob, jak justici bezpečně omezit, se tedy zdá být ten, který satrap Berlusconi dobře pochopil a v klidu aplikoval dlouhá léta: zajistit si beztrestnost změnou zákonů. Evidentně tito policisté tuto moc neměli. Naopak v případě Berlusconiho, který byl v době zmíněných událostí u moci a dobře věděl, jaká zvěrstva se tam policie chystá spáchat, si asi ještě budeme muset na konečnou pravdu počkat.