Slovo satira pochází z latinského satura lanx, což byla nádoba, do které se dávali dary bohům. V řeckém klasickém světě to byla v podstatě volnější forma divadla, která se hned od začátku profilovala jako velmi kritická vůči politice a společnosti za cílem prosadit změny a pokrok.

Jde tudíž o velice důležitý prvek celé demokratické stavby, který například ve společnostech 19. století pomohl odbourat staré struktury a prosazovat mezi širší vrstvy lidí vědomí o nutnosti změny.

V Itálii máme několik velmi kvalitních satirických pořadů, které dnes pro mnoho lidí představují možná jediný prostředek, jak se dozvědět pravdu. A proto taky tolik vadí politikům. Sám Berlusconi, nezávisle na velkou sledovanost těchto komiků (která pro italskou veřejnou televizi znamenala tučné výdělky z reklam), nezákonně tlačil na RAI (italskou ČT), aby vyhodila nejlepší novináře a komiky, kteří ho kritizovali.

Mocní se bojí satiry, protože úsměv, nebo lépe řečeno výsměch, je proti nim snad nejmocnější zbraň. Více než kritických článků, procesů a soudců, opozice nebo občanských sdružení se tito oligarchové se špinavým svědomím bojí ztrapnění. Když se jim vysmíváte, poukážete na to, že „král je nahý“.

Proto se tolik dívím, že v ČR takové pořady vůbec neexistují (já je alespoň neznám, rád přivítám tipy). Možná to svědčí o nezralosti české politické kultury veřejnosti, nebo je to jen dáno českou náturou.

Každopádně v Itálii, po odchodu Berlusconiho, se spustila neuvěřitelná vlna vtipů a žertů, kterými Italové vyjadřují svoji radost z jeho odchodu.

Tak se pojďme podívat na nějaký výběr!

 

 

 

 

   Sí... sí... sí.. sí!

   Podal demisi!

 

 

 

 

 

 

Přidat "Silvio Berlusconi" do koše?

 

 

 

 

 

 

 

A TEĎ BUDEM VYSÍLAT VIDEOVZKAZ SILVIA BERLUSCONIHO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

        Silvio, pro tebe Miss Italia končí tady

 

 

 

 

 

 

 

 

     JDI DOMŮ

 

     JDI SE VYLÉČIT

 

 

 

PRODÁVÁ SE POLOSTROV S VÝHLEDEM NA MOŘE, SLUNNÝ + ZAHRÁDKA, K POUŽITÍ PASTVINA

60 MILIONŮ OVCÍ

OBRAŤTE SE NA MARIO MONTI

SKUPINA BILDERBERG

Tel. 666.11.11.11

 

 

 

 

 

ITÁLIE, DO TOHO!