Kniha zaznamenala obrovský úspěch, za pouhý půlrok se jí prodalo 1,2 mil. výtisků, což je pro ospalý italský knižní trh docela pozoruhodný výkon. Není se čemu divit, když se díky této obsáhlé práci, doprovazené početnými daty a tabulkami, dovídáme, že obyčejný krajský zastupitel poměrně chudého kraje Abruzzo vydělává více než guvernér Kalifornie, že Quirinale, čili úřad italského prezidenta, stojí 4krát tolik co britský Buckingham Palace, že italšti poslanci s 20.600 € měsíčně (505.000 CZK) jsou nejlépe placeni v Evropě, že premiér Berlusconi užívá státní vrtulník, aby letěl do svého oblíbeného wellnessu. To všechno v zemi, které hrozí státní bankrot.

V posledních dnech se ale toto slovo, které se již stalo jakýmsi synonymem pro veškeré zlo a rozkrádání veřejných peněz spáchané italskou politickou třídou, objevuje ještě častěji ve spojení se vznikem velmi zajímavého nového blogu nazvaného „I segreti della casta“, čili „Tajemství kasty“ http://isegretidellacasta.blogspot.com. Jeho anonymní tvůrce, který se nechává označovat jako Spider Truman a ve virtuálním prostoru využívá proslulý avatar s maskou hlavní hrdiny V filmu V for Vendetta, si pečlivě střeží svou anonymitu.

V tomto blogu začal zveřejňovat informace o různých privilegiích, která si nadměrně a nestydatě užívají italští politici. Síla blogu, který doslova explodoval v italských médiích (v jednom jediném dnu získal 117.000 fanoušků), spočívá hlavně v tom, že tento nový internetový Guy Fawkes prý sám pracoval 15 let v italské sněmovně. Poté byl vyhozen bez bližšího odůvodnění a bez sociálního zabezpečení. Odtud pochází jeho touha po pomstě. Některé věcí, o kterých píše, jsou už známy, ale číst je od člověka, jenž není novinářem, který by je vypátral, ale od osoby, která v tomto špinavém prostředí přímo pracovala, má určitou přitažlivost.

Dozvídáme se tak o několika výhodách, kterých si italští poslanci (a zcela jistě ne pouze oni sami) v klidu užívají: vysoké slevy na nová auta, královské podmínky pro osobní mobil, používání „modrých aut“ (jak v Itálii říkáme autům, která jsou k dispozici politikům) pro soukromé účely (popisován je rozhovor s jedním řídičem, který měl za úkol vozit nějakého papaláše mezi milenkou a divokými římskými večírky v bohatých čtvrtích města) nebo třeba praktiky, kdy poslanec prohlásí, že v budově sněmovny mu někdo ukradl počítač nebo třeba drahý kožích a automaticky dostane nový od pojištovny - bez bližšího vyšetřování.

Za zmínku stojí i případ paláce Marini, za jehož pronájem sněmovna platí 25 mil, € ročně. Měl by hostit několik poslanců, kteři se údajně nevejdou do slavného paláce Montecitorio (hlavní budova sněmovny), ale přesto jsou jeho chodby a místnosti prázdné. Majitel budovy, Sergio Scarpellini, si tím ale hlavu neláme - obchod mu vynáší 2 miliony € měsíčně.

Popsáných nechutných případů je hodně. Ovšem jejich důvěryhodnost, vzhledem anonymitě autora, se zatím musí brát s rezervou. Každopádně jde o zajímavý mediální případ, který ztělesňuje silný odpor Italů proti politické kastě. Ta z jedné strany žádá občany, aby přijali nejrůznější škrty veřejných výdajů, a sama se není ochotna minimálně přizpůsobit ekonomické situaci zemi, které nyní hrozí (i když asi ne tak bezprostředně jako Řecku) státní bankrot. Když k tomu přidáme vysokou nespokojenost občanů, čili voličů, s ekonomickou a sociální situací jejich životů, může to vše vyústit do neklidných časů.

V Itálii k tomu říkáme, že „pomsta je pokrmem, který se má servírovat studený“. K tomu lze připomenout výrok Johna Basila Barnhilla: „Lidé by se neměli obávat svých vlád: to vlády by se měly obávat lidí.“

Níže prohlášení Spider Trumana na hlavní stránce blogu:

Těmto pánům, politikům, kteří sedí na křeslech a policajtům, kteří se motají v chodbách Montecitoria, vzkazuji: dávejte si pozor.

Spider Truman je blízko Vás.

Spider Truman je všude.

Spider Truman je každým nezaměstnaným, který nemůže najít práci, protože nemá známosti.

Spider Truman je každým pracujícím bez zabezpečení, který dělá otroka za 900 € měsíčně, a po letech je vyhozen na ulici.

Spider Truman je každým pracujícím, který stěží vydrží do konce měsíce.

Spider Truman je každým dělníkem, zneužívaným a špatně placeným 40 let u vyrobní linky, který dostane mizerný důchod.

Spider Truman je každým mladým člověkem, který je nucen emigrovat, protože mu ukradli jeho budoucnost.

Spider Truman je každým seniorem, který musí platit desítky eur, pokud si troufne jít do nemocnice.

Spider Truman je každým mužem a každou ženou, kteří si v létě nemohou dovolit ani týden prázdnin u moře.

Spider Truman je jedním, nikým, stotisicím.

Mocní se jeho tajemství mohou obávat, ale jsou to rozhorčení lidé, kteří živí jejich opravdovou noční můru.

Pokud se ho obáváte, tak to znamená, že máte co tajít.

Pak se tedy oprávněně obáváte, protože brzy si vezmeme zpět to, co nám patří.

Vezmeme si zpět důstojnost. Spravedlnost. Demokracii.“

 

Spider Truman